fredag, december 28, 2007

Mothugg på insändare

Jag har i Jönköpingsposten fått mothugg på min insändare om aktiv dödshjälp.
Jag besvarar den under artikeln.
________________________________________
Ett moraliskt dilemma (JP 24/12 07)

I insändaren Dags att legalisera dödshjälp (JP 18/12) argumenterar Leo Pierini (cuf) för ett legaliserande av dödshjälp. Det finns vissa rättigheter som är absoluta, som inte på några villkor kan förhandlas bort. Rätten till liv och rätten att inte få sitt människovärde kränkt är en sådan rättighet. Vi vet alla att när människovärdet terroriseras av ofullkomliga politiker, militärer eller andra, påverkar detta hela den vardagen vi lever i på ett negativt sätt.

Sjukvården ska stå i livets tjänst. Därför avvisar vi kristdemokrater aktiv dödshjälp.

Att tillåta dödshjälp skulle dessutom innebära moraliska dilemman. Vem ska avgöra om dödshjälp ska utföras eller inte? Vilka gränser ska dras när dödshjälp ska vara tillåtet? Kommer en del gamla och sjuka människor känna sig pressade till att be om dödshjälp för att inte vara till besvär?

Vidare pekas på länder där aktiv dödshjälp är lagligt, till exempel Schweiz och Belgien. I Schweiz kan människor möta döden på beställning. Assisterat självmord och aktiv dödshjälp. Men vem ger dig rätten att släcka en medmänniskas livslåga?

Istället krävs en helhetssyn som syftar till en avancerad omvårdnad och smärtlindring vid livets slut. Personalen ska erhålla utbildning och fortbildning som leder till medvetenhet om existentiella frågor.

Daniel Fredriksson,
Kristdemokraterna
________________________________________

Jag håller med Daniel Fredriksson om att det finns vissa rättigheter som är absoluta och som man inte kan komprommisa med. Rätt till liv är definitivt en sådan. Men rätt att leva måste också betyda rätt att inte leva, precis som yttrandefriheten också ger oss rätt att INTE tycka något, rätten att rösta ger oss rätten att INTE rösta o.s.v.

Fredriksson belyser i sitt tredje stycke en mycket viktig punkt. Vem skall avgöra om personen i fråga begär aktiv dödshjälp av egen fri vilja? Det skall finnas en grupp av av varandra oberoende läkare och/eller psykologer som får avgöra det. Självklart skall sjukvården stå i livets tjänst och självklart ska vi ha kompetent personal på våra sjukhus, men om någon person inte vill leva och själv inte är förmögen att släcka sin livslåga måste det finnas hjälp att tillgå.

Vidare anser jag att aktiv dödshjälp ska kunna utföras på begäran av anhöriga i de fall när det t.ex. rör hjärndöda personer som endast hålls vid liv av maskiner.

tisdag, december 25, 2007

H.M. Konungens Jultal

Nu har jag sett på Hans Majestät Konungens traditionsenliga jultal. Det var, som vanligt, mycket bra och välformulerat. Konungen belyste i sitt tal främst tre saker; hur invandringen har format vårt land i alla tider, våldet på våra gator och miljöproblemen.

Konungen talte om hur det på sexton- och sjuttonhundratalet kom hit en massa valloner som arbetade och byggde upp landet och många franska målare och kulturpersoner som gjorde att den svenska kulturen och bildningen blommade upp. Holländare och även tyskar hade också stor inflytande på den svenska handeln.

Konungen tog sedan upp det stora problemet med ungdomsvåldet. Den unge killen Anton som har startat en mycket framgångsrik kampanj mot det just våldet efter att en 16-årig kille blivit misshandlat till döds i Stockholm. Han belyste vikten av ungdomsgårdar och vuxna människor.

Angående miljöproblemen och den globala uppvärmningen talte han om vikten av att vi nu tar tag i den här frågan för att rädda vår planet; väntar vi längre kan det bli för sent.

Läs, se och hör konungens jultal här.

EU nya Sovjet?

Ja, det är en fråga man kan ställa sig när man läser detta. Inlägget handlar om att EU har beslutat att det skall bli olagligt att förneka förintelsen. Man får alltså inte tro vad man vill? Detta kan knappast kallas yttrandefrihet i ett demokratiskt land som Sverige. Regeringen verkar vilja begränsa yttrandefriheten snarare än förstärka den. Detta är mycket sorglig utveckling och tyvärr tror jag att den bara ger nazisterna vatten på sina kvarnar. Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta, men i denna fråga tvingas jag hålla med nazisterna:
"Yttrandefriheten är hotad."

Degenererat ungdomsspråk?

Jag hittade den här förteckningen över internetslang på Wikipedia. Det är ganska rolig läsning, men det finns också en fara i dessa uttryck; de riskerar att ersätta de riktiga orden och uttrycken, vilket knappast vore en postitiv utveckling för språket. Jag kan erkänna att jag själv använder vissa av dem när jag talar över bl.a. MSN Messenger, men jag skulle aldrig använda dem i det verkliga livet (irl). Tyvärr gör dock många ungdomar det nu för tiden. De förmår helt enkelt inte skilja på intima webb-konversationer och annat. Alltför många skriver saker som "mej" och "dåligare" även när det gäller mer seriösa saker. Jag tycker att svenskundervisningen i skolan borde syfta mer till att reda ut dessa missförhållanden och lära ungdomarna att använda ett adekvat språk.

Knappnytt har en väldigt underhållande sändning om bl.a. detta här.

Nu är julafton slut

Ja, nu är julaftonen slut. Dagen har innehållit många moment; jag har varit på den traditionsenliga samlingen Grännaberget där det gågna året summerades av kyrkoherden. Vi har ätit julbord och delat ut paket. Jag fick bl.a. en bok med latinska citat samt några delar ur Herman Lindqvists "Historien om Sverige". Sedan var det dags för gröt och rim. Jag satt jämte min republikanske kusin och rimmade "Nu i juletid lyser överallt ljus, Gud bevare vårt konungahus".

Fram till nu har jag följt påvens midnattsmässa i SVT 2. De sände direkt från S:t Peterskyrkan i Rom. Imorgon klockan 19.45 sänder SVT för första gången Konungens jultal! Det får man inte missa.

Imorgon är det juldagen och den italienska julens högpunkt. Även det lär väl firas på något sätt.

God fortsättning!

måndag, december 24, 2007

Julafton

Nu är det äntligen Julaftonsmorgon! Jag har fått panettone imorse, vilket var väldigt trevligt. Jag trodde inte att de skulle bli något; tydligen köpte mina föräldrar den i Italien under sin senaste vistelse där.

Gränna har präglats av tumult det senaste dygnet. Tydligen har kyrkonämnden valt att avsätta kyrkoherden, Hans Lundin, på grund av olika skäl. Att avsätta honom i juletid tycks mig som oerhört dålig timing dock. Kyrkoherden berättar om systematisk uteslutning från kyrkonämnden för att han ville utföra förändringar. Han berättar också om hur kyrkonämnden har hotat honom med uppsägning. Igår försökte tydligen en av ledamöterna i nämnden hindra kyrkvärdarna från att berätta om det inträffade för församlingen. Två av de tre kyrkohedarna har avgått i protest mot uppsägningen. Detta betyder också att kyrkoherden inte kommer att kunna hålla sin traditionsenliga sammanfattning av det gågna året nu på julafton. Många Grännabor, jag bland dem, är väldigt arga över kyrkonämndens tilltag och vi har nog inte sett slutet av den här historien.

Nu ska vi strax upp på Grännaberget för den traditionsenliga ringningen i den gamla kyrkklockan samt glögg-drickning och allmänt socialiserande. Det blir även tal av hembygdsföreningens ordförande, men kyrkoherdens tal får vi som sagt tyvärr klara oss utan.

God Jul!

söndag, december 23, 2007

Ta tillbaka Finland!

Nej, det tycker jag inte. Men det kändes som en naturlig fortsättning på den danske politikern Søren Krarups förslag. Han vill nämligen att Sverige ska ge tillbaka Skåne, Halland och Blekinge till Danmark. Först trodde jag att det var ett skämt, men tydligen inte. Det kanske låter sig förklaras med att han tillhör det lite halvgalna partiet Dansk Folkeparti. Senast var en av deras politiker ute och krävde tillbaka svenska kulturskatter.

Om inte annat så befäster de ju "fördomar" om hur korkade danskar är.

Länge leve Drottningen!

Idag är det Hennes Majestät Drottning Silvias födelsedag.

Grattis!



Svenskt Näringsliv är bra!

Jag tycker om Svenskt Näringsliv.

Dessutom är deras sagor kul, särskilt nu i juletid:
Sagan om den lilla röda hönan.

Sagan om företagaren som inte ville tjäna pengar.
Sagan om flickan som inte fick chansen.
Sagan om gumman som handlade för lite.

lördag, december 22, 2007

Jul

Nu är förberedelserna inför julafton på gång på riktigt. Igår var jag, pappa och systern och högg en gran och idag har vi ställt in den i vardagsrummet, den skall pyntas senare. Det har varit full rulle ända sedan jag sent om sider masade mig upp ur sängen imorse. Först var det julhandel, en massa saker som behövde köpas. När vi kom hem åt vi en tallrik spagetti och sedan kom vår kära kusin Charlotta till oss, som precis tagit körkort så då var det dags att åka upp och fika, hon körde. Sedan dess har jag diskat, fixat med granen samt fixat med Ebbas spektakulära present. Nu ska jag tydligen griljera julskinkan. Jag undrar ibland vad som rör sig i mammas huvud; ska JAG griljera julskinkan!? Får väl ringa min moster antar jag...

God förhelg!

Kenny Starfighter!

Tydligen ska de göra en film om Kenny Starfighter så här tio år efter serien!
Jag älskade den serien när den gick när jag var 7 år och älskar den fortfarande; kollade igenom alla avsnitt nyligen! Man blir smått nostalgisk när man ser den eller bara hör dess musik! Jag kommer definitivt att bänka mig i biosalongen när kommer!


Leo in italiano

Jag har nu skapat en blogg på italienska. Om det är någon av mina läsare som kan italienska så är ni välkomna att följa den!

http://leoitaliano.blogspot.com

fredag, december 21, 2007

Adeln värnar traditioner!

Det är trevligt att Riddarhuset, Adeln, fortfarande existerar och verkar, trots att de tyvärr förlorat sin offentligrättsliga ställning. Tydligen har Gustaf Douglas, en av adelsmötets ledamöter som också är ledamot i moderaternas partistyrelse, föreslagit att kvinnor ska kunna väljas in i Riddarhusets styrelse.
Och folk ifrågasätter att moderaterna har gått vänsterut!? De byter säkerligen namn till "Socialistiska Moderaterna" snart om de fortsätter i samma spår...

Jonas Nordenfalk, f.d. ordförande säger:
- Jag har en känsla av att börjar man öppna en dammlucka är det svårt att hålla emot när vattenströmmarna väller fram.

Vacker formulerat tycker jag. Vänsterns kulturmord har pågått alltför länge! Leve adeln!

tisdag, december 18, 2007

Byggnads förlorar i Vaxholmsmålet

Idag kom EG-domstolen med ett glädjande besked; fackförbundet Byggnads förlorar det s.k. Vaxholmsmålet. Vaxholmsmålet behandlar den beryktade Vaxholmskonflikten då Byggnads försatte ett lettiskt byggföretag i blockad för att de inte hade svenska kollektivavtal. Företaget drevs i konkurrs. Jag tycker inte att facket ska kunna göra så, och det tycker tydligen inte EG-domstolen heller. För mig är det ganska självklart att det i en demokratisk stat är frivilligt att teckna ett avtal, men det tycker tydligen inte facken. Istället ska man driva företag i konkurs och på så sätt skapa färre arbetstillfällen.

Det måste vara dags att avskaffa kollektivavtal, LAS och andra av fackföreningarnas exklusiva rättigheter nu när det har blivit så tydligt på vilket sätt de faktiskt lamslår den svenska arbetsmarknaden.

söndag, december 16, 2007

Amerikansk världsbild

När man hör amerikaner, både gemene man och politiska högdjur, tala så verkar den här bilden inte särskilt orimlig.

Min insändare i Jönköping Nu

Min insändare om att legalisera aktiv dödshjälp kan nu läsas här.

torsdag, december 13, 2007

Lucia

Idag är det Luciadagen, en tradition vars egentliga ursprung ju är Italien.

Här i Jönköping har min gamla vän Lina Arabäck blvit utsedd till kommunens Lucia så idag var jag i Sofiakyrkan i Jönköping och såg på henne. Jättefint och Lina var helt bedårande! En bild kommer senare. Jnytt har skrivit om henne här.

Sul mare luccica l'astro d'argento.
Placida è l'onda; prospero è il vento.
Venite all'agile barchetta mia!
Santa Lucia, Santa Lucia

Den bildade vänstern

Den bildade vänstern verkar försvinna allt mer. Detta tycker jag är synd. Även om jag inte alltid håller med dem så respekterar jag dem verkligen med representatner som t.ex. Jan Guillou. Den nya generationens vänster verkar mest vara intresserad av att kasta sten och trakassera än att föra en saklig och bildad debatt.

Den här låttexten är ett bra exempel på lysnade retorik från den bildande väsntern:

Så det verkar som om om det i varje tid och i alla sorters folk finns några som vill skapa pyramider, där de själva sitter överst och har makten i sin hand, medan de som lever nedanför de lyder. Men om de där uppe i det blå inte längre vill förstå utan föraktar alla de som ger dem mat, ska pyramiderna till sist bli deras grav.

Hela texten kan läsas här.

Briljant debatteknik

Det alltid lika intriganta RKU (Revolutionär Kommunistisk Ungdom) visar här på ett stycke briljant debatteknik. Budskapet är enkelt: "Hugo Chavez och hans förslag är inte odemokratiska eftersom att han låter folk rösta och accepterar nederlaget". Vad förslaget innebär nämns inte ens. Tydligen är det så att alla förslag som folk får rösta om är demokratiska.

tisdag, december 11, 2007

The Political Compass

Här finns ett mycket intressant test av ens politiska och personliga åsikter kring saker och ting. De visar svaret i ett koordiantsystem, vilket jag tror är mycket mer exakt än den traditionella höger-vänsterskalan.

Så här blev mitt resultat:

Legalisera aktiv dödshjälp!

”Varje människa har rätt att göra vad de vill så länge de inte inkräktar på någon annans rätt att göra vad de vill.” Så definierar jag som liberal min syn på frihet. Jag tycker därmed att man ska ha rätt att bestämma hur man vill leva sitt liv, men också när man vill avsluta det. Så är det inte i Sverige idag. Detta gör att de svenskar som vill avsluta sitt liv måste ta sig till länder där aktiv dödshjälp är lagligt, som t.ex. Schweiz och Belgien. Detta är självklart en procedur som är både krånglig och kostsam. Därför anser jag att aktiv dödshjälp skall legaliseras i Sverige. Naturligtvis behövs det ett omfattande regelverk för detta där flera oberoende läkare får bedöma patientens förmåga att fatta ett sådant beslut.

måndag, december 10, 2007

Nobelfest och DS

Idag är det Nobeldagen till minne av Alfred Nobel. Idag är en dag då vi delar ut pris till personer som gjort stora insatser för vetenskap och kultur. Idag är också en dag av kunglig högtid och glans. Pristagarna emottar priset ur konungens hand och konungen håller tal. Konungafamiljen finns på plats för att språka med pristagarna. Även riksdagens talman och representanter för regeringen medverkar.

Tyvärr är jag inte hemma i tv-soffan som jag borde vara utan sitter och bloggar från CUF-expeditionen i Jönköping. Klockan 18.00 är det möte med Centerpartiets och Centerkvinnornas distriktsstyrelser där jag skall medverka och sedan, kl. 19.00, är det jubord. Min kära familj har sådana problem med tekniken att det inte ens är någon idé att be dem spela in det hela. Kanske kan jag dock be någon kompis.

Kl. 19.11 får man se upp särskilt; då är det nämligen Hans Majestäts skål.


fredag, december 07, 2007

Everything happens always

My fellow classmate Erik came up with a quite smart idea a few days ago:
If we assume that matter and energy are infinite we can conclude that "everything happens always". As the spacetime is infinite all possible events, i.e. everything, should happen in all possible occations, i.e. always.
A rather intriguing theory.

torsdag, december 06, 2007

Inlägg 100

Mitt hundrade inlägg på den här bloggen ska handla om ett av mina största intressen:
Språk. Lingue. Languages. Lenguas. Langues. Linguae.

Jag är, sedan barnsben, tvåspråkig. Min fader har alltid pratat italienska med mig och därför pratar jag det nu flytande. Detta är en oerhörd fördel för mig, som inte bara får det lättare att lära mig andra romanska språk, utan också en större förståelse för lingvistik i allmänhet.

Jag går samhällsprogrammet med inriktning språk på Per Brahegymnasiet och läser därmed en hel del språk. Italienska som jag kan flytande tentar jag av, jag ska tenta till steg 5. Spanska läste jag på högstadiet och kommer att läsa till steg 5. Franska började jag med på gymnasiet, tentade av en kurs, ska antagligen tenta av en till och kommer antagligen att läsa till steg 5. Nu på gymnasiet började vi också med latin, som jag kommer att läsa till Latin C. Jag kommer också att läsa till Svenska C och Engelska C. Jag skall också undersöka möjligheten att läsa lite ryska eller tyska i trean.

Latin med allmän språkkunskap är en mycket intressant och lärorik kurs. Förutom att vi lär oss språket latin, som i sig är väldigt rikt och fascinerande, så lär vi oss också om morfologi och annan lingvistik och även om det Romerska rikets historia och mytologi. Även vissa moment av klassisk grekiska ingår. Latin är väldigt bra att kunna för att förstå ord i andra språk, även icke-romanska språk såsom svenska och engelska. Långt över hälften av alla svenska och engelska ord är bildade av latinska ord och morfem. Därmed blir det lättare att förstå svåra svenska ord som t.ex. ambivalent, ambulerande, exkludera, assimilera, interrogera o.s.v. Samma sak gäller såklart även engelska ord och ord i de romanska språken. Att läsa Latin C hör inte heller till det vanligaste, i hela Sverige är det endast ca 100 gymnasieelever som läser det.

Språk är självklart väldigt praktiskt om man åker utomlands, men det är även bra att många talar olika språk för att öka förståelsen mellan olika kulturer och kunna läsa böcker och annat på sitt orginalspråk. Därför tycker jag att Lars Leijonborgs förslag om meritpoäng är bra och visar på en postitiv trend i samhället. Jag har glatt konstaterat att jag kommer att få de 2,5 möjliga meritpoängen.

Lycka till med edra studier!
Buona fortuna con i vostri studi!
Good luck with your studies!
¡Buena suerte con vuestros estudios!
Bonne chance avec vos études!
Feliciter cum studiis vestris!

måndag, december 03, 2007

Dags för yrkesförsvar?

Jag har sedan CUF-stämman 2005 propagerat för införandet av ett yrkesförsvar. Nu har också CUF annamat förslaget sedan stämman 2007.

Yrkesförsvar innebär att man skrotar värnpliktssystemet som vi har idag och istället inför ett system där de som vill och är bäst lämpade som soldater får jobbet. Som det ser ut idag har värnplikten ändå spelat ut sin roll när endast en bråkdel av alla pojkar deltar. Som liberal kan jag inte heller tycka att det är rätt att tvinga någon till något, vilket detta ju i alla fall teoretiskt handlar om; vägrar man kan man ju till och med bli satt i fängelse. Folk som kanske precis har öppnat ett företag eller bygger på en affärsidé rycks iväg och sedan kanske det är för sent.

Därför är det nu glädjande när det verkar finnas opinion för ett avskaffande av värnplikten. Regeringen har tillsatt en utredningen (standard procedure) som ska se över frågan (DN). Hoppas att det kan bli något av det nu då.

Det enda problemet som jag ännu inte löst är hur högvakten ska kunna finnas kvar.

söndag, december 02, 2007

Skratta åt Putin

Nu när det verkar som om den ryske presidenten Putins parti har vunnit valet till det ryska parlamentet Duman kan man ju ha lite kul åt honom:

En demokrat, en kommunist och Putin talar vid ett valmöte.
-Rösta på mig så får ni leva som de gör i USA, säger demokraten.
-Rösta på mig så får ni leva som ni gjorde i Sovjetunionen, säger kommunisten.
Så blir det presidentens tur.
-Rösta på mig så får ni leva, säger Putin.


okejsex.nu

Japp, nu ska tydligen myndigheterna börja lägga sig i vårt sexliv också!
http://www.okejsex.nu/

Kronan inte hotad

Enligt en opinionsundersökning från SIFO är EMU-motståndet bland svenskarna fortfarande intakt, skriver DN. Detta speglar resultatet i folkomröstningen 2003, då svenskarna förkastade idéen.

Jag tycker inte att vi bör införa euron i Sverige. Kronan är en nationalsymbol som vi mycket väl kan behålla. Den nuvarande utvecklingen mot ett EFS, Europas Förenta Stater, är skrämmande. Dessutom kan jag inte se fördelarna med att ha samma valuta, förutom möjligen för att man slipper växla när man ska på semester. Jag har ju förstahandsinformation från Italien, dit jag ju faktiskt åker titt som tätt. Där har eurons införande inte betytt annat än högre kostnader men bibehållna löner.

Ja till EU, nej till EMU!

lördag, december 01, 2007

Karl XII

Igår var det 289 år sedan Karl XII stupade i slaget vid Fredrikshald den 30 november 1718. Detta vill jag högtidlighålla dels därför att jag tycker att Karl XII var en beundransvärd konung, dels för att jag inte kan acceptera att nationalsymboler som flaggan, nationalsången och våra kounungar tas över av högerextremisterna. För min del tänker jag fortsätta sjunga nationalsången, vifta med svenska flaggan och hylla konungarna! Om vi slutar göra något bara för att högerextremisterna gör det kommer vi att förlora hela landet till dem.



Alleanza Monarchica

Igår när jag surfade runt lite hittade jag till min förtsjusning ett italiensk monarkiskt parti; Alleanza Monarchica. Väldigt roligt, då jag sedan länge har propagerat för ett återinförande av monarkin i Italien. Jag har skickat efter information från partiet och nu ska vi se vart det går hän, det skulle vara väldigt roligt att engagera sig i italiensk politik också.