fredag, augusti 29, 2008

FRA-hearing

Nu sitter jag på bussen på väg hem från Stockholm. FRA-hearing var mycket intressant, programmet finns att läsa här. Vad jag tycker kanske är mest intressant är de juridiska komplikationer som verkar ha uppstått. Tydligen bryter inte FRA-lagen bara mot Sveriges grundlag och andra lagar utan även mot Europakonventionen och FNs förklaring om de mänskliga rättigheterna. Teknologin diskuterades också med representanter från bl.a. Telia Sonera, och det är tydligt att inte ens de som har skrivit lagen har hel och full insyn i hur det där fungerar.En central fråga, nämligen vad som är skillnaden på att läsa folks mail och öppna deras vanliga pappersbrev, har jag ännu inte fått svar på. Inte ens Annie förmådde svara på den. Hur som helst var det en bra hearing och jag fick bättre insikt i den oerhört komplexa frågan.

Jag tror dock fortfarande inte att hoten mot riketssäkerhet är så pass så stora att de rättfärdigar en sådan här lag. Dessutom är väl "terroristerna" inte dumma, utan lär anpassa sig ändå. Centerpartiets förslag om att man inte ska få spana på trafik som har mottagare eller sändare i Sverige är tydlig förbättring jämfört med det som riksdagen röstade igenom i somras. Det är inte bra, men det går att leva med.

På hearingen fanns några CUF:are, bl.a. Hanna Wagenius, Magnus Andersson och Magnus Persson. Jag såg även Fredrick Federley, jag hann dock inte prata med honom. Annie lyste med sin frånvaro.

Förra helgen var jag på maktsamling i Gävle. Det var kul! Jag hade också intromöte med Internationella Kommittén. Jag ska ansvara för IFL(r)Y, vår globala sammarbetsorganisation. Det blir säkerligen spännande!

2 kommentarer:

tor sa...

Vad skillnaden är på att läsa folks mail och öppna deras vanliga pappersbrev?

Det ena låter sig göras billigt och med automatik. Det är enda skillnaden.

Leo sa...

Jag är rädd att du har rätt.