måndag, juni 08, 2009

Reflektioner efter valet

Igår satt jag till halv ett ungefär och kollade på valvaka, uppdaterade valmyndigehtens hemsida och ihärdigt pratade med Pontus via msn. Såhär efteråt måste jag säga att jag är relativt nöjd. Alliansens partier får sammanlagt 42,6% medan (s), (v) och (mp) sammanlagt får 41,1%. Det är naturligtvis mycket positivt och förhoppningsvis kan det hålla i sig till riskdagsvalet nästa år. En annan sak som jag tycker är positiv är faktiskt att piratpartiet gick så pass starkt fram. Detta kommer att sätta press på de etablerade partierna, inte minst mitt eget, att skärpa sig i rättighets- och integritetsfrågorna. Fredrik Reinfledt sade igår kväll att han kommer lyssna till MUF:s kritik och ta till sig den. Det är mycket glädjande och jag hoppas innerligt att Maud Olofsson och Centerpartiets ledning kommer göra samma sak. Det är glädjande att Moderaterna ökar mer än Socialdemokraterna men naturligtvis tråkigt att Centerpartiet tappar när målsättningen var så hög. Samtidigt tror jag det är bra för partiet med en wake up call att börja förändra sin politik och bli mer frihetliga. Efter det här är det inte heller så konstigt. Jag hade hoppats att (kd) skulle åka ur med sin moralism till förmån för fler mandat till de andra borgerliga partierna, men så blev det alltså inte. Nu hoppas jag bara att Ella Bohlin inte kommer in och ser spänt fram emot nästa års riksdagsval med tillhörande valvaka!

tisdag, maj 05, 2009

Debatt om sexköpslagen i P4

Idag var jag med i radio och diskuterade med Annie Johansson om sexköpslagen. Jag tycker att det gick ganska bra och och fick även andra indikationer på det! Kul!Här är länken.

måndag, maj 04, 2009

Förbundsstämma - underbart

Nu är förbundsstämman slut och det har verkligen varit jätteroligt. I monarkidebatten var det en snubbe med ganska långt lockigt hår som lovade att raka av sig håret om vi röstade för monarkin igen. Naturligtvis gjorde vi det och Petter höll sitt ord och gick upp på scen och rakade av sig håret. Oerhört kul. Sedan samma dag var det förbundsfest och som vanligt sjöng vi kungssången. Då begär en snubbe från Centerpartiets Internationella Stiftelse ordet och säger att nu när vi har sjungit kungssången ju i rättvisans namn också borde sjunga "de fria republikernas sång". Därefter sjunger han Svojets nationalsång på ryska! Efteråt säger han "så kan det gå om man avsätter tsaren". Underbart!

Det mest underbara är ändå att stämman med röstsiffrorna 56 mot 39 beslutade att CUF är för ett avskaffande av sexköpslagen. Detta är något som såväl jag som Hanna Wagenius hade motionerat om. Hanna uttrycker det mycket bra i rapport. Detta är något vi kämpar för i tre år nu och spänningen och nervositeten innan beslutet och glädjen efter beslutet är obeskrivliga. Hanna bloggar här. Sedan valde vi också in Hanna i förbundsstyrelsen. Det hade inte kunnat bli bättre.

Igår åkte vi från Östersund i buss kl. 17 och kom fram till Göteborg vid kl. 06 på morgonen. Från Göteborg tog jag tåg till Jönköping och kom lagom till mina lektioner. Nu är jag dock hemma och förbereder mig för att återigen åka in till stan för att ha sista lektionen i italienska.

fredag, april 10, 2009

Då och då...

Då och då hittar man notiser om sig själv på internet. Det är lite roligt faktiskt.
Här har någon skrivit om mig i en kommentar efter artikeln.

onsdag, april 08, 2009

Parlamentarism?

Är parlamentarism egentligen det bästa sättet för folkrepresentation i en demokrati? Parlamentarismen hyllas ofta i Sverige och tas för given mer eller mindre som ett axiom. Men egentligen finns det stora brister med ett parlamentariskt system, i.e. att regeringen svarar inför riksdagen. Eller tvärt om? Det tycks nämligen ha blivit så, om man ser till utgången i t.ex. FRA-karusellen, där riksdagen mer eller mindre tvangs rösta igenom lagen "för att inte fälla sin regering". Om riksdag och regering valdes åtskilt, skulle man självklart komma ifrån sådana problem och folkstyret skulle ta sig mer reella uttryck. Maktdelning i Montesqieus anda helt enkelt. En modifierad version av USA:s system vore bra tror jag. Nåväl, detta är en fråga som tål att tänkas på och som kräver mycket eftertanke. Men tankeprocessen bör inte och får inte stanna av.

Om ni har märkt att jag inte skriver här så ofta beror det delvis på att jag har en annan mer personlig blogg, LiberLeo, där jag skriver titt som tätt. Det blir i och för sig inte jättemycket politik där, men en del ibland kanske.

söndag, mars 15, 2009

Ett sansat inlägg

Häromdagen såg jag på programmet Debatt på ettan, det handlade om huruvida antisemitismen breder ut sig i den svenska vänsterrörelsen. Det visade sig bli en oerhört inflammerad och konstig diskussion, där förvrängda känsloargument helt tog över debatten. Det här tror jag i stor utsträckning speglar den svenska debatten idag; istället för att diskutera sakfrågan förvandlas debatten till absurda pseudodiskussioner om enskilda debattörer och deras hederlighet. Dessa saker är egentligen fullkomligt irrelevanta och tar fokus från den egentliga frågan. Den egentliga frågan handlar om Israels angrepp på Gaza och Hamas angrepp på Israel. Den handlar om israeliska check points och om Hamas raketer. Om världssamfundets uppenbara ovilja att göra något åt saken. Dessa är saker som måste diskuteras, som är absolut nödvändiga att diskutera. Övergreppen från båda sidor som dagligen sker i regionen måste få ett slut, och för att detta skall ske behövs påtryckningar från såväl världssamfund som EU och USA.

Dessa pseudodiskussioner saboterar inte bara möjligheterna till en fredlig lösning på Israel-Palestinakonflikten; de är också tydliga indikatorer på vilket politiskt klimat som råder i Sverige idag. Att saker och ting kan diskuteras på ett sansat och korrekt sätt är vitalt för varje samhälle som kallar sig demokratiskt. Våldsamma upplopp och slagord som på senare år eskalerat från främst vänsterkanten är tecken på en yttrandefrihet och ett tillåtande samhällsklimat stadda i dekadens. Kommunstyrelsen i Malmös ingrepp på en tennismatch är det senaste i dessa rader av allvarliga angrepp på den svenska demokratin och yttrandefriheten. Att en politisk och offentlig instans gör sådana ingrepp gör det hela på sätt och vis allvarligare och mer skrämmande än Osynliga Partiets angrepp på Centerpartiet under valet 2006.

Vi måste få ett slut på inskränkta debatter och onödiga pseudodiskussioner i det svenska samhället. Vi måste ha ett samhälle där åsikter kan stötas och blötas i ett tillåtande och förnuftigt debattklimat. Vi måste diskutera sakfrågan och inte irrelevanta bisaker. För Israels och Palestinas skull. För den svenska demokratin och yttrandefrihetens skull.

tisdag, februari 24, 2009

Kronprinsessan förlovad

Nu är alltså H.K.H Kronprinsessan förlovad. Med Daniel Westling. Samtidigt som det är en glad dag för Sverige gnager detta i medvetandet.Länk

söndag, januari 25, 2009

Heja Jonas!

I fredags var jag i Stockholm på en kurs med FN-förbundet. När vi gick igenom riksdagens valv fick jag syn på Jonas Nordgren som Magnus Andersson tidigare bloggat om. Jonas sitter utanför riksdagen med en skylt som det står 1984 på för att protestera mot FRA-lagen. Han ger upp en stor del av sin fritid för att genomföra denna protest och är värd att beundras! Han besöktes under torsdagen av den moderate riksdagsledamoten Göran Thingwall som stod och protesterade tillsammans med honom ett tag. Också han är värd alla eloger för att han har vägrat reduceras till en knapptryckande konformist.
Jonas bloggar på http://trapprotest.blogg.se/.

onsdag, januari 07, 2009

Israel

Jag kan inte förstå hur företrädare för Centerpartiet och liberalismen kan fortsätta att stödja Israel. Sedan Israel gick in i Gaza har hundratals civila dött, många barn och kvinnor. Israel har bombat en FN-skola och dödat massor utav barn för att de hävdar att "Hamas-terrorister" fanns där, något som FN starkt dementerar. Det är väl knappast särskilt magstarkt att påstå att FN har större trovärdighet i den frågan. Hur kan omvärlden tillåta att ett land med tydliga imperialistiska tendenser tillåts gå in i ett annat land och orsaka ödeläggelse och döda civilbefolkningen? Jag påstår inte att raketbeskjutningen från Gaza-remsan in i Israel är rätt. Däremot kan jag förstå varför de gör det. När man är så pass desperat som palestinierna är har man inte mycket val. Och faktum kvarstår att Israel har dödat betydligt fler palestinier än vad Hamas har dödat israeler.