fredag, februari 15, 2008

Ni-reform

Är det kanske dags för en Ni-reform? I andra eurpeiska länder finns det ett i varierande grad ett artigt tilltal till bl.a. äldre eller okända personer, t.ex. franskans "vous", italienskans "Lei" och spanskans "usted".
Varför inte ha ett sådant tilltal även i Sverige? Ni-tilltalet har länge funnits men försvann i och med den såkallade "du-reformen". Jag tycker att ett artigt tilltal är trevligt.

Jag niade en dam på bussen idag. Det kändes bra.

7 kommentarer:

Anonym sa...

du nitade en dam på bussen idag! det kändes bra!

Anonym sa...

Hej. Engligt uppgifter var ni-andet inte så vanligt förr heller, utan man kallade personer vid deras titlar. E.g. "Vill Herr Doktorn ha lite mer kaffe?"

Leo Pierini sa...

Nå, om du känner till namnet på min elefant kan du väl egentligen bara vara två en av två personer, varav den ena är ganska lätt utesluten..;)

Visst skulle man kunna tilltala folk med titlar, men folk som man inte känner, äldre människor o.s.v..

Anonym sa...

Haha. Oh no busted, hur visste du att jag var Stig?! ;P

Jo jag säger inte att det är fel att använda sig av ni-andet, tvärt om! Det jag säger emot är att du påstår att man använde sig mycket av ni-anet förr, vilket inte stämmer.
Att nia folk tycker jag är fint, en fördjupning i språket dessutom!

Leo Pierini sa...

Nåväl, irish-butt, vad har du för grund för dina påståenden?

Anonym sa...

Tror att jag ska slunga mig in i debatten innan den försvinner in i 1800-talet. Irish-butt har fel på ett sätt... eftersom visst använde man "Ni" mycket för i tiden. Samtdigt förekom det inte helt sällan titlar.

Jag håller däremot inte med om att det är någon fördjupning i språket. Jag tycker det är en fin spegling i språket att vi pratar med varandra som likar. Genom att du:a någon så visar man att man är på samma våglängd, vilket vi egentligen är allihopa.

Jag menar hur låter detta: "Låt oss nu införa 'Ni-reformen'. Då alla människor som förtjänar en större respekt än andra ska bli kallade 'Ni'."

Nej, vet ni vad. I mitt samhälle skulle gatuflickan som arbetar som skitplockare kunna kalla den gamle doktoranden i fysik för "du".

Anonym sa...

En "Ni-reform" vore bra, då slipper man behöva se överheten som människor och det blir tydligare vilket själlöst kollektiv Ni är.