söndag, januari 13, 2008

L'école est commencée

Nu har skolan börjat igen och vi är i full flärd med våra studier. Jag har, tillsamans med Erik, börjat läsa Samhällskunskap B, en mycket intressant kurs. Vi har hittils läst om utländska statsskick och det är verkligen intressant, Storbritannien t.e.x. De har ingen skriven författning utan styr med sedvanerätt och olika lagar. Drottningen har en oerhörd makt, även om den självklart inte begagnas. Den här sedvanerätten betyder också att urgamla lagar i många fall är giltliga, som härom sistens när ett köpcentrum ville hindra en konkurrent för att öppna upp åberopade en lag från 1200-talet som sade att man inte fick ha en "marknadsplats" närmare än en dagsritt med åsna från en annan. Drottningen har tydligen också rätt till alla störar som flyter iland på Storbritanniens kust. Deras valsystem med majorietesval är helt uppåt väggarna. Nu skall vi läsa om USA, Kina och Ryssland också. Det blir säkerligen spännande.

Den svenska politiken har gått framåt också. Jan Björklunds utspel om kärnkraften känns som en frisk vind i debatten. Ska vi hindra växthuseffekten tror jag att det behövs kärnkraft, och den är numera tämligen säker, någon som visades bl.a. i Harrisburg i USA och uppe i Norrland här i Sverige. Jan Björklund fortsätter också att vara det skarpaste statsrådet i och med betygsdebatten. Jag tror att fler och tidigare betyg är en bra sporre för elever att prestera bättre.

Ute i världen har Hugo Chávez tydligen fortfarande inte gett upp. Han vill nu att folket ska begära en ny folkomröstning för att låta honom sitta kvar så länge som möjligt. Det har också varit intressant att följa presidentkampanjen och primärvalen i USA. Personligen stöder jag Obama.

Inom CUF fortgår arbetet med förbundsstämman och snart är det distriktsstämma då vi bl.a. ska välja ny ordförande. Det blir spännande. Nu får man snart börja skriva motioner också.

Inga kommentarer: