söndag, maj 06, 2007

Avskaffa sexköpslagen!

Vad är egentligen sexköpslagen? Sexköpslagen är en lag som kriminaliserar ett visst yrke. På grund av att vissa människor inte tycker om ett visst yrke, så ska det olagligförklaras. Tänk om folkopinionen plötsligt börjar tycka att det är omoraliskt att vara bilförsäljare, ska då bilförsäljning förbjudas? Nej, moraliska pekpinnar bör hållas utanför politiken och lagboken. Vi måste acceptera att vuxna människor är kapabla att själva fatta beslut som rör dem själva. Om en vuxen människa gör yrkesvalet att arbeta som prostituerad så ser jag inget fel i det. Att människor "tvingas till det" är en myt. I Sverige har vi a-kassa, socialbidrag och andra bidrag som gör att om man inte får ett arbete ändå är försäkrad. Därför förstår jag inte hur folk kan känna sig tvungna att prostituera sig. Det är snarare så att prostitution är ett lukrativt yrke med höga löner.


I dagsläget är det olagligt att köpa sex. Detta gör att prostitution inte klassas som ett yrke. Men det finns ju ändå! Detta gör att de prostituerade inte har rätt till de rättigheter som andra arbetare har. Detta skapar en marknad där kriminalitet flödar. En fri marknad skulle skapa en genomskinlighet som idag saknas. Man skulle lättare komma till bukt med trafficking och andra problem. Om de prostituerade finge a-kassa, fackföreningar, kollektivavtal och dylikt skulle deras situation utan tvekan bli bättre och de skulle kunna skriva lagliga avtal med hallickar. I vanliga fall fungerar det att få ner utbudet genom att minska efterfrågan, men detta har tydligen inte fungerat i det här fallet. Det skulle antagligen leda till högre efterfrågan om man legaliserade prostitution, vilket skulle leda till högre priser, vilket skulle leda till mer pengar och en drägligare livssituation för de prostituerade.


Rebecka Pershagen i Stockholms CUF har skrivit en motion till förbundsstämman om detta. Hoppas den går igenom!


Avskaffa sexköpslagen!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant inlägg Leo.
Du borde dock läsa DN och Metro lite oftare. Där publicerades det nämligen en artikel i förra veckan kring ämnet som just krossade dina argument. I Holland, där man har avskaffat lagen i fråga, har de prostituerade inte alls fått det bättre ställt utan de som har tjänat på lag-slopandet har varit arbetsgivarna, hallickarna.

Dessutom är detta inte bara en fråga om det du kallar frihet. Det är jävligt mansgrisigt och ignorant att säga att prostituerade väljer yrket. Visst, det finns säkert några få kvinnor i världen som tycker att sex är så jävla skönt så de frivilligt ger sig in i "yrket" prostitution, men jag kan med all säkerhet säga att 99,9 % av världen och sveriges alla prostituerade är prostituerade just därför att de tvingas till det av sociala och ekonomiska själ, det är ingen myt, det är den bittra, jävla sanningen.
Det är jävligt vidrigt att någon kan stå och förespråka en verksamhet som bygger på sexuell utnyttjan och våldtäkt. Det visar på vilken ociviliserad och konservativ syn du har på kvinnor (vilka det näst intill uteslutande handlar om i frågan om prostitution) och på deras rättigheter.

Din argumentationsteknik är ju dessutom, liksom i demokrati/monarki-fallet, löjlig. Bara för att det finns en, som du kallar det, "yrkesgrupp" vars verksamhet hamnar utanför lagen så är det väl inte tvunget att man måste ändra lagarna för att inkludera dessa? Eller har du börjat anamma sossarnas "Alla ska med"-princip?? Vilken du tydligen föraktar, med tanke på filminslaget från ett annat inlägg.

Jag är nyfiken på när ni från CUF också vill legalisera droghandel, kosherslakt, könsstympning, vapensmuggling och maffiaverksamhet.
Det låter som om att svensken verkligen får ett tryggt, hälsosamt och fritt Sverige med er vid rodret!!

Leo Pierini sa...

En prostituerad är en vuxen människa som gör ett val, ett eget val. Människan beslutar sig för att sälja en tjänst och skapar därmed ett utbud, en marknad. Man kan väl inte förbjuda en marknad som inte tvingar någon till något?

Anonym sa...

Leo har rätt!

"En prostituerad är en vuxen människa som gör ett val, ett eget val."

Eller ja, en prostituerad är i och för sig inte alltid vuxen...Men!

Som Leo säger: Den fria viljan kan man inte förbjuda (tacka vet jag objektivisterna och övriga liberaler för det)!

Om jag får en pistolmynning uppkörd i arslet och får frågan om jag vill jobba för att betala av en skuld jag har till pistolmynnnigsuppköraren så väljer jag ju såklart att sälja min kropp om jag inte hittar något annat jobb! Har jag inte rätt då? Det är _min_ vilja och det är min mänskliga rättighet att få den igenom. Det är demokrati, smaka på ordet!

aja, skämt å sido, seriöst nu...hur pinsam får man vara:

"I vanliga fall fungerar det att få ner utbudet genom att minska efterfrågan, men detta har tydligen inte fungerat i det här fallet."

Stämmer, men vet du varför? Kan du något om ekonomi? Utbud och efterfrågan funkar inte på det sättet för tjänster som prostitution eller varor som alkohol. Det kan funka så för legobitar och muttrar, men inte där något slags naturligt och grundläggande begär är involverat.

"Det skulle antagligen leda till högre efterfrågan om man legaliserade prostitution, vilket skulle leda till högre priser, vilket skulle leda till mer pengar och en drägligare livssituation för de prostituerade."

Återigen, kan du något om ekonomi? Här motsäger du ju dig själv när du säger "men detta har tydligen inte fungerat i det här fallet." Därför skulle efterfrågan inte öka om du legaliserade det.

Sedan:

"Om de prostituerade finge a-kassa, fackföreningar, kollektivavtal och dylikt skulle deras situation utan tvekan bli bättre"

Säger du att du tycker att a-kassa, fackföreningar och kollektivavtal är positivt och något du förespråkar? O herre jesus.

Anonym sa...

15-årsåldern. Ack den tiden...när allt var svart eller vitt. Väx upp, kamma dig och skaffa ett jobb!

Anonym sa...

Leo!
Vi i mitt parti (som jag av olika skäl inte kan namnge) håller helt med dig. Dessutom tycker vi att narkotikastrafflagen skall avskaffas då den kriminaliserar ett annat lukrativt yrke. Även langare är vuxna människor tycker vi. Och när man ändå är igång kanske vi borde klippa brottsbalken efter våldsbrotten också. Jag menar, det ska väl ändå inte vara förbjudet att göra bra affärer, vuxna människor emellan. Och gör någon en bra affär så gör ju en annan en dålig. Att kalla det för brott är ju larvigt.

Anonym sa...

Leo. Tänk.
Moral.
Etik.
Logiskt tänkande.

Är det inte ojämn konkurrens om man kan köpa sex? Jag menar, den fria konkurrensen måste ju evolutionera fram de bästa avelsmännen.
Fast det kanske är ju det som är kruxet.

Adam sa...

Stör det dig inte det minsta att det är människor man köper? Skulle du kunna tänka dig att sälja din kropp till någon som är pilsk och har mycket pengar på fickan? Troligen inte! Vi pratar inte om att köpa en bil här, inte om att få huset städat, naglarna lackade, näsan polerad eller dörrhandtaget vaxat. Den marknad du vill öppna handlar om att köpa en annan människa som ska tillfredställa sexuella behov. Jag tycker det är FEL.

Min huvudsakliga fråga till dig är om du själv kan tänka dig att säljas till en brunstig kund? Kan du tänka dig någon som vill? Kan du tänka dig att sälja någon och själv vara hallicken?

Leo Pierini sa...

Adam:
Nej, jag skulle inte kunna tänka mig att varken köpa, sälja eller förmedla sexuella tjänster. Jag tycker att det är omoraliskt.
Dock kan jag som liberal inte förstå varför de som onekligen vill göra detta inte ska få det.
Varför skulle inte sexuella handlingar säljas på en marknad som vilken annan tjänst som helst?

Anonym sa...

Men herregud! Det är ju inte olagligt att prostituera sig! De som gör det är ju inte kriminella. Det är bara olagligt att köpa sex, just för att man inte ska lägga skulden på de som av olika anledningar är tvungna att sälja sig för att överleva. Det är bra.
Men hur kan du då inte vara nöjd med det? Hur kan du också vilja göra hallickar och sexköpare lagliga? Nej fy fan.

Anonym sa...

Ärlig fråga:
Det skulle också vara helt okay för din del om din tjejpartner eller mamma skulle börja extraknäcka som prostituerad?