tisdag, maj 08, 2007

Au revoir démocratie?

Bara några dagar efter att Nicolas Sarkozy valts till president i Frankrike har de franska ungdomarna gått ut på gatorna, kastat sten, bråkat med ordningsmakten och krossat fönsterrutor för att protestera. Det är väldigt likt aktionerna mot Centerpartiet i samband om att skrota LAS för unga som bl.a. Osynliga partiet och SUF deltog i. Jag har tidigare skrivit om detta här.
Vad man gör i en sådan här aktion är att använda våld som en politisk metod. Detta visar endast på att man inte har några argument, och när man gör så här mot en nyvald president som faktiskt stöddes av en majoritet av folket och som ännu inte hunnit göra något så kan man väl lika gärna gå runt med skyltar där det står: "Nous détestons la démocratie" ("Vi hatar demokrati"), för det är precis vad man visar.

Källa:

4 kommentarer:

Anonym sa...

fast högern i frankrike är ju inte vidare känd för att bry sig om ungdomar och invandrare. demokrati är lika med byråkrati i många fall, och direkt aktion är nödvändigt ibland. vad skulle du göra om du visste efter ettrsånt här val att du förr eller senarekommeratt bli utkastad ur landet bara för att du råkar ha en annorlunda hudfärg? eller om din kompis hade det? svara på det tack.

E.A.H Spånberg sa...

Jo, det är sant att det är odemokratisk.. och våld löser aldrig någonting. Däremot måste det ju finnas en andledning varför folk är så upprörda, varför de är så missnöjda.. Detta måste man analysera och ta lärdom av.. vad är det som de är så rädda för? Det är sant... att det är förargligt att de måste kasta sten oh förstöra.. det hjälper ingen, allra minst de själva. Dock anser jag att det också är förargligt att Sarkozy vann:P Jag säger bara: Go Sége Royal!

Anonym sa...

Socialist, din jävla idiot. Jag vet inte om du förespråkar demokrati, men hör och häpna - det är i en demokrati minoriteten som underkuvas majoritetens åsikter! Om majoriteten anser att alla socialister med glasögon skall deporteras till ett arbetsläger vid Treriksröset, så blir det så. Det kallas demokrati. Om Frankrikes "ungdomar" och invandrare nu råkar vara i minoritet - well hey - stick någon annanstans eller rösta antidemokratiskt. Mer kan man inte göra i en demokrati, om jag "råkar" ha en annorlunda hudfärg så kanske jag "råkar" vara i åsiktsminoritet, och accepterar jag inte detta så är jag en antidemokrat som borde sticka från det demokratiska landet ändå. Problem solved.

Anonym sa...

anonym, du kan dra åt helvete! En majoritet ska aldrig få förtrycka en minoritet.