måndag, maj 05, 2008

Framgång i sexköpslagsdebatten

Nu är CUF:s förbundsstämma 2008 slut. Det är självklart tråkigt men också en lättnad, även om vi har haft det jätteroligt så har det varit lite jobbigt att städa och så.

Under lördagen debatterade vi kapitlen Utbildning, Ekonomi och Demokrati. Några intressanta saker i utbildningsdebatten som diskuterades är att skrota CSN, att avskaffa fribeloppet och elevmajoritet i skolstyrelser. I den ekonomiska debatten diskuterades bl.a. EMU, att skrota LAS och att skrota förtroendemannalagen. I demokratikapitlet diskuterades monarkin, försvaret, hets mot folkgrupp-lagstiftningen samt de nationella helgdagarna.

Efter en jämförelsevis ganska kort debatt om statsskicket beslutades att vi skall behålla monarkin. Efter mitt första inlägg i debatten hade jag 17 sekunder talartid kvar. Då fick jag upp Marie Wickberg, uttalad republikan på ett replikskifte om huruvida monarki är demokratiskt. Niklas Larsson hade innan debatten delat ut vykort med konungafamiljen på till alla ombud. Ett utmärkt initiativ! Efter det tagna beslutet tog stämman också upp kungssången. En tjej från Bohuslän, Linnea Tillander, gick upp i talarstolen för första gången och lade ett av stämmans bästa förslag, nämligen att stryka texten om att vi vill avskaffa de nationella helgdagarna. Stämman valde som väntat att avslå hennes förslag, men vi var en hel del som yrkade bifall.

Under söndagen blev det sålunda dags att, förutom att debattera a-traktorer, ta tag i det som vi inte hade hunnit innan, t.ex. debatten om sexköpslagen. Trots briljanta inlägg från bl.a. Hanna Wagenius och mig själv valde stämman att rösta ned vårt förslag om att avskaffa sexköpslagen. Det finns dock en ljuspunkt; vi tycker numer att det skall tillsättas en oberoende utredning om sexköpslagens konsekvenser. Detta är väl ingen jätteframgång, men i alla fall bättre än ingenting.

På lördagen valde vi också ny förbundsstyrelse. De nyvalda är Rickard Nordin, Karl Malmqvist och Elisabeth Svensson. Rickard och Karl är båda jättekompetenta och särskilt Karl är en tydlig liberal ideolog. Elisabeth känner jag inte såväl, men även hon verkar vara duktig. Det känns som att vi nu har en riktigt bra och vass förbunsstyrelse!

4 kommentarer:

Anders Dahlberg sa...

Hon som la förslaget heter Linnea Tillander, Linnea Hemmilä är ifrån Halland :-) Två helt fantastiska tjejer!!

Anonym sa...

Tack för berömmet. Sen måste jag fråga vad du gör inne på kristdemokraters bloggar (avslöjad!) :-P

Leo Pierini sa...

Haha, är det övervakning av den enskilde individens datavanor här eller vad?;P

Anonym sa...

Jag vet mer än du tror ;-)