lördag, maj 03, 2008

Stämmodag två

Då var så även förbundsstämmans andra dag avklarad. Det var först idag som de riktiga politiska debatterna drog igång. Vi antog imorse ett nytt idépolitiskt program som tydligt definerar vår liberala och frihetliga människosyn. Vi har också debatterat sakpolitik, nämligen vårt sakpolitiska programs kapitel miljö, internationell politik, jämställdhet och människan.

Det har varit bra debatter men som vanligt låg vi ganska snart efter schemamässigt. Vi har ett sådant förfarande att om vi inte blir klara med ett kapitel inom utsatt tid så läggs det åt sidan och tas sedan upp i slutet av stämman i mån av tid. Vi hann tyvärr bara klart miljökapitlet, eftersom vissa debatter tog så lång tid. Bland annat debatterades under kapitlet om jämställdhet huruvida vi ska ha inviduell föräldraförsäkring eller inte. Efter ca två timmar av hårt debatterande kom vi sålunda till beslut. Det fanns tre förslag; det första ville att det ska vara som idag, det andra ville att det ska vara uppdelat hälften var och det tredje ville ge föräldrarna en tredjedel var och låta föräldrarna själva bestämma om den sista tredjedelen. Jag företrädde det första förslaget. Efter synnerligen spännande kontrapropositioner stod det första och det tredje förslagen mot varandra. Ärendet gick till rösträkning och det visade sig för första gången som någon i salen kunde minnas att det blev lika röstetal. Efter en liten debatt om stadgarna kom vi överens om att det är så att den som leder mötet har utslagsröst. Stämmordföranden genomförde dock en ny rösträkning först och det visade sig att det tredje förslaget vann med röstetalen 42-38, något som grämde oss andra något oerhört. Hur som helst var det ett spännande beslut.


Eftersom vi drog över så lång tid på debatten om föräldraförsäkringen hann vi inte ta debatten om sexköpslagens vara eller icke vara. Människokapitlet, som innehåller två av de fyra största debatterna, har endast fått en och en halv timme tid i schemat, medan alla de andra har fått minst två timmar. I praktiken hann vi dock endast behandla det i 20 minuter. Alltså hinner vi endast eventuellt debattera den oerhört ideologiskt viktiga frågan om sexköpslagen på söndag. Jag och ett gäng med missnöjda personer samlades och skrev ihop en protestlista mot den skeva schemaläggningen.

Imorgon ska vi debattera utbildningskapitlet, ekonomikapitlet samt demokratikapitlet, som är skrivet av den kommitté som jag satt med i och valdes till justerare i. Demokratikapitlet behandlar bl.a. frågan om monarki och frågan om de nationella helgdagarna. Det blir spännande debatter.

Jag deltog idag också på ett spel med organisationen Folk och försvar. Det gick ut på att man i en grupp utgjorde ett fiktivt lands regering och skulle föra en politik med omvärlden. Det var mycket roligt och mycket lärorikt och gav en intressant inblick i det svåra utrikespolitiska spelet.

Inga kommentarer: