onsdag, november 22, 2006

Nå republikaner, Sverige mest demokratiskt, trots monarkin.

DN:s webbupplaga står det att läsa "Sverige mest demokratiska landet".
På republikanska föreningens hemsida står att läsa: "Vi vill ha demokrati – fullt ut."

Jag anser att det nu är klargjort att förekomsten av monarki icke skapar en mindre duglig demokratisk stat. I topp-fem på den här listan ligger Sverige, Island, Nederländerna, Norge och Danmark. Fyra av fem av dessa är monarkier. Där har vi det omisskännliga och oavhängiga beviset på att en konsitutionell monarki inte leder till ett mindre demokratiskt land, utan snarare tvärtom.

Republikanska föreningen visar på sin hemisda upp tre argument för varför monarkin skall ersättas med republik. Det enda som är någolunda seriöst är det första som nämns ovan. De andra två lyder "Vi vill ha mindre fjäsk" och "Vi vill befria kungafamiljen". Inte särskilt seriöst.
Det enda seriösa argument republikanerna har är alltså att det är odemokratiskt med monarki. Något som ju tydligen inte heller stämmer. Den enda logiska slutledningen av detta är att det icke på något sätt skulle bli bättre med republik.

Hela undersökningen kan läsas här.

12 kommentarer:

Malin sa...

Jag antar att jag bör kommentera det här...=)

Jag förstår ditt sätt att se på det hela, men måste dock komma med invändningen att man ingenstans i artikeln nämner om man i undersökningen tagit hänsyn till hur ett lands statschef är tillsatt. (Vilket i och för sig inte är så konstigt då den är genomförd av en brittisk tidning, Storbritannien är ju ett land där man t.ex. fortfarande tillämpar "sir" utnämning...)

Om man i undersökningen tagit hänsyn till hur statschefen i landet ifråga blivit utsedd borde ju detta rimligtvis dragit ner poängen något för Sveriges del. Att vår statschef dessutom inte står lika inför lagen som övriga medborgare gör ju inte saken bättre...

Leo Pierini sa...

Jag tror ju till skillnad från dig att det inte skulle dra ner poängen om man kollade på statschefen, eftersom att det finns många demokratiska fördelar med att ha en icke-vald statschef, något som vi kan ta vid ett annat tillfälle. Dessutom har de ju mätt "functioning of guvernament" och där fick vi ju 10. Detta visar ju att konungen icke utövar någon offentlig makt.

Att statschefen inte kan åtalas är inte så underligt. Att åtala statschefen vore samma sak som att åtala hela folket och hela landet.

Anonym sa...

Intressant slutsats...

Själv hävdar jag bestämt att vi i norden är mest demokratiska i världen eftersom vi dricker så mycket mjölk. Min argumentation är oslagbar. Sambanden är verkligen tydliga.

Vissa påstår till och med att Sverige är mest demokratiskt eftersom vi har en lång tradition av socialdemokratisk arbetarpolitik, folkrörelser och fackförbund, men det låter nästan lite väl långsökt för att kunna vara sant... ;)

Anonym sa...

Hej Leo... Jag måste fråga dig, tycker du verkligen att det är demokratiskt att vi har en ärvd statschef??? Tycker du att det är demokratiskt att någon som bara råka föddas vid en viss släkt att de ska få kändisskap och rikedomar?? Ja mena dom är inte mer värda än du och jag... alla har samma värde! Tycker du att det är rätt att man måste vissa ett par människor mer respekt än andra? som t.ex det här med att man inte får säga ''Hej du'' till konungen? FÖRKLARA DETTA TILL MIG! Alla är lika värda! Och du låter mer Konservativ än liberal när du talar om monarkin eftersom att du verka tycka det är så fint ha det.
Hoppas på ett svar från dig :)

Leo Pierini sa...

Hej, nån ung människa som vill va anonym.

Jag vill påstå att monarkin är mycket mer "demokratisk" (?) än republiken. En vald statschef tillsäts på politiksa meriter och företräder bara den del av befolkningen som röstat på honom. Hur skulle t.ex. alla Socialdemokrater kunna känna sig representerade av Fredrik Reinfeldt, om han var president?
Finessen med en icke-vald staschef är att han då kan representera hela folket och hela landet, vilket ju också är hans uppgift. Statschefen skall stå över det dagspolitiska rävspelet. En vald statscef kan alldrig vara lite oktronversiell eller regera med samma kontiniutet och stabilitet som en icke-vald kan.

Att man inte tilltalar konungen så där ohyfsat är inte så underligt eftersom att han är hela rikets, folkets, representant. När du talar till konungen talar du till hela Sverige. När konungen talar till dig talar hela Sverige till dig.

Konungen skapar ett levande band till vår ärorika historia, vilket ger oss en identitet och får oss att känna den gemenskap som ett folk måste ha.

Nå, är du fortfarande emot monarkin nu?

Anonym sa...

Hej Leo du säger att kungen är representant för hela Sverige? Jag skulle nog vilja säga att kungen bara är representant för svensk historia ,och då är inte alla punkter i den historian positiv.

För det andra om man använder din förklaring så borde det väll inte va några val alls? För val blir ju orättvisa? För alla får inte som dom vill...alla får inte någon som representera dom? Du som är medlem i Centerpartiet, tycker du då att Mauds efterträdare ska bli ärvd och inte vald?

Och du säger när man talar med konungen så tallar man med hela Sverige? det finns ju vissa som inte vill ha honom som statschef, då kan det inte va hela Sverige tyvärr.

Och svara på frågan tycker du att det är rättvist med att en människa bara föds och får rikedomar fina titlar och får ett lyx liv. Och tänk om det någon gång händer att kronprinsessan eller kronprinsen inte vill bli konung eller drottning utan snarare bara vill ta ett vanligt jobb.... va händer då? (Ärligt jag undrar va händer då :P ) och om så i fallet att dom inte får detta ... tar man inte bort friheten för dessa människor.

En president kan välja om han eller hon ens vill vara president kandidat.

Och som sagt att alla människor är exakt lika mycket värda oavsett vad. Du målar up kungen som mycket mer värd än någon annan och att han är centrum för alla människor och borde få mer respekt än någon annan.

Kungen är lika mycket människa som du å ja punkt slut.
Och att kungen inte kan hamna i fängelse är bland dom dummaste sakerna av allt... om någon konung någon gång skulle begå ett hemskt brott så skulle du tycka han skulle få sitta kvar?

Så tyvärr... jag är fortfarande Monarki motståndare.

Men som sagt det är bra att det finns människor som tycker olika så jag har 100% respekt för dit tyckande :)

Leo Pierini sa...

nån ung människa som vill va anonym,
Jag svarar på ditt inlägg senare, just nu har jag lite bråttom,
dock kan jag svara på den rent faktamässiga frågan:
Om någon i kungafamiljen inte vill succidera till tronen kan de abbdikera och då går tronen till den som står näst i succesionsordningen. Du kan läsa om det i Succesionsordningen (SO).

Anonym sa...

OK jag väntar på svar :)

och tack för att du svarade på det jag alltid undrat :)

Leo Pierini sa...

Monarken skall inte ha någon offentlig makt. Den offentliga makten skall utgå från folket, precis som stadgas i Regeringsformen 1:1. Därför skall vi självklart ha demokratiska val som väljer ett parlament (=riksdagen) som sedan utser statsminister (=regeringen).
Konungen kan representera hela Sverige och hela folket just därför att han inte har någon politiskt makt eller får göra politiska uttalanden. Till exempel skulle nog inte alla moderater känna sig särskilt bra representerade om statschefen gick ut och sade att man bör höja skatten till 50 procent.

En annan fråga som brukar tas upp är att det är dyrt med en kung. Saken är den att konungen faktiskt drar in mer pengar till Sverige än han kostar. Detta är alltså fakta och därmed faller också det argumentet.

Dessutom är det självklart så att en tronarvinge uppfostras hela livet till att vara statschef och därför kan det mycket bättre än någon karriärist som annars skulle kunna tänkas gripa statschefsposten.

Detta var några av de argument som finns för monarki. Är det något mer du undrar över?

Andreas Ljungkvist sa...

Tjena Leo,

Vi sågs på Ung, Grön ooch Liberal kursen.

Vad skönt med en sann rojalist ibland oss. För mig är avskaffandet av monarkin lika ofattbart som avskaffandet av demokratin.

Högaktningsfullt,
Andreas Ljungkvist CUF-Göteborg

Leo Pierini sa...

Hej Andreas,
Det är väldigt roligt att det strömmar in nya medlemmar till CUF, men det är ju ännu roligare att det strömmar in nya rojalistiska medlemmar till CUF!
Det finns en klubb för rojalister på internwebben. Gå gärna med i den!

Högaktningsfullt,
Leo Pierini

Anonym sa...

När konungen talar till dig talar hela Sverige till dig.

Öh nej! Hur kan hela sverige tala till mig genom en person. en fråga: Om kungen talar till dig så gör hela Sverige det, men om jag talar till dig gör inte hela Sverige det. Förklara hur detta går ihop med allas lika värde.

För det andra skulle jag gärna vilja vet vad du skulle tycka om vi fick en transsexuel kung i Sverige. Han skulle ju då representera hela Sverige. Men eftersom du är för monarkin så fett, så måste det ju kvitta vem som sitter där på tronen hur född han än är till sin post, så talar han för hela Sverige.

Så är det kungafamiljen eller monarkin du gillar?? Ett kalrt svar på ett lättförståeligt exempel tack!