onsdag, november 29, 2006

Ett bra förslag från skolministern, till sist.

Skolminister Jan Björklund (fp) föreslår att nationella prov skall införas från årskurs tre i lågstadiet. Det är bra. Jag anser att man så tidigt som möjligt ska testa elevers kunskap för att på så sätt se vad eleven behöver arbeta mer i och ifall eleven behöver extra stöd. Det är självklart mycket bättre för en elev att få stöd tidigt och på så sätt komplettera de eventuella bristerna istället för att tvingas gå det inviduella programmet (IV) på gymnasiet.
Dessutom är det ju roligt för eleven att se vad hans/hennes ansträngningar lett till.

5 kommentarer:

E.A.H Spånberg sa...

Jag håller inte med om att det är bra. 9-åringar ska behöva ha den typen av test, som mäter deras kunskap jämtemot andra. Barn ska kunna få vara barn så länge som möjligt utan den här typen av tester. Att en elev behöver stöd ska komma från lärarna, inte från ett nationellt test. Problemet med att elever inte når upp till målen beror på att eleverna inte får tillräckligt mycket stöd, inte att lärarna inte lägger märke till det. Det behövs fler lärare, så att klasserna blir mindre och så att lärarna kan lägga ner mer tid på sina elever. DEt finns massor av lärare i Sverige som känner att de inte räcker till. Och lärare är väldigt stressade, högt över snittet. Fler lärare skulle vara lösningen på båda dessa problem.

Anonym sa...

En lärare sak kunna se om en elev behöver stödundervisning utan några nationella prov som sätter krav på så unga sinnen. Bra kommunikation och bra arbetsmiljö räcker oftast, och hur kan något bli bättre genom prov, där kunskaper mäts en viss dag. En elev kan ha en dålig dag, ska då en 10-11 åring behöva må dåligt på grund av ett prov.

Jag säger nej till nationella prov på låg och mellanstadiet av den enkla anledning att det medför tidiga prestationskrav som förmodligen kommer prioriteras före annat, om inte annat för självförtroendet skull. Och jag är rädd att kritiskt och självständigt tänkande kommer ligga i högen av annat.

Du skriver att det kan vara roligt för vissa att jämföra sig med andra. Inte riktigt men det är det du menar. Tycker du inte att de som vill tävla kan göra det på andra ställen än i skolan. Det finns ju massa kunskapstest och diverse saker. I vår ålder, Leo, har vissa av oss lärt oss att vi pluggar för våran egen skull och inte för att jämföra med andra. Det är nog med mobbing idag, och den tävlarskola du förespråkar fruktar jag, för barnens skull.

Anonym sa...

När jag gick på lågstadiet var vi 16 stycken i vår klass.
I höstas nu så började min lillebror ettan, de är 26 stycken.

Det kanske är där problemet ligger smartass

Anonym sa...

jag gillar jakes kommentar starkt!

Anonym sa...

inDIviduella programmet.

- Vänliga hälsningar från en nöjd IV-elev