onsdag, november 29, 2006

Ett bra förslag från skolministern, till sist.

Skolminister Jan Björklund (fp) föreslår att nationella prov skall införas från årskurs tre i lågstadiet. Det är bra. Jag anser att man så tidigt som möjligt ska testa elevers kunskap för att på så sätt se vad eleven behöver arbeta mer i och ifall eleven behöver extra stöd. Det är självklart mycket bättre för en elev att få stöd tidigt och på så sätt komplettera de eventuella bristerna istället för att tvingas gå det inviduella programmet (IV) på gymnasiet.
Dessutom är det ju roligt för eleven att se vad hans/hennes ansträngningar lett till.

lördag, november 25, 2006

Nu är det matematiskt bevisat


Tack till Erik Spånberg och Charlie Lindell som letade upp den här på nätet.

fredag, november 24, 2006

CUF för fortsatt elevinflytande

Den svenska regeringen mede skolministern i spetsen har förvånansvärt nog gått ut och sagt att lokala styrelser skall förbjudas. Detta är inte borgerlig politik och man kan fråga sig varför regeringen valt att göra detta. Utan tvekan är det så att det finns en del begrundansvärd kritik mot lokala styrelser. Till exempel är det ofta bara de som är engagerade som faktiskt får ut något av LS, ”gemene elev” känner ändå inte att de kan påverka sin situation. Det kan också tyckas underligt att man skall ge sjuttonåringar inflytande över skolans budget, de får ju inte ens teckna ett eget banklån.

Hur som helst är det på inga sätt förenligt med liberala värderingar att den centrala regeringen skall stå med pekpinnen och avgöra vad som får göras. Frågan om lokala styrelser bör avgöras hos de enskilda kommunerna/skolorna. Skolstyrelser med elevmajoritet är trots allt ett oslagbart sätt att på ett praktiskt sätt visa ungdomar vad demokrati innebär.

CUF riktar skarp kritik mot regeringen. Vi anser att skolor bör vara elevstyrda, men vi anser också att det är upp till varje kommun/skola att avgöra.

Källa:
http://cuf.se/News.aspx?ID=510&LocalID=0

onsdag, november 22, 2006

Nå republikaner, Sverige mest demokratiskt, trots monarkin.

DN:s webbupplaga står det att läsa "Sverige mest demokratiska landet".
På republikanska föreningens hemsida står att läsa: "Vi vill ha demokrati – fullt ut."

Jag anser att det nu är klargjort att förekomsten av monarki icke skapar en mindre duglig demokratisk stat. I topp-fem på den här listan ligger Sverige, Island, Nederländerna, Norge och Danmark. Fyra av fem av dessa är monarkier. Där har vi det omisskännliga och oavhängiga beviset på att en konsitutionell monarki inte leder till ett mindre demokratiskt land, utan snarare tvärtom.

Republikanska föreningen visar på sin hemisda upp tre argument för varför monarkin skall ersättas med republik. Det enda som är någolunda seriöst är det första som nämns ovan. De andra två lyder "Vi vill ha mindre fjäsk" och "Vi vill befria kungafamiljen". Inte särskilt seriöst.
Det enda seriösa argument republikanerna har är alltså att det är odemokratiskt med monarki. Något som ju tydligen inte heller stämmer. Den enda logiska slutledningen av detta är att det icke på något sätt skulle bli bättre med republik.

Hela undersökningen kan läsas här.

söndag, november 19, 2006

Hemkommen från Kungliga huvudstaden

Nu har jag efter tre timmars tågresa och en timmes bussresa kommit hem från Stockholm där jag varit på "Ung, Grön och Liberal"-kurs.
Den mycket intressanta kursen började på lördagen då vi bl.a. fick lyssna till en föreläsning om liberalism av riksdagsledamoten Gustav Blix (m) och till en mycket intressant föreläsning om ideologier av Henrik Hansson (c) som jobbar på näringsdepartementet.
På söndagen fick vi besök av den liberala ledarskribenten Sakine Madon som pratade om integration. Hon var riktigt duktig och jag har äntligen hittat någon som håller med om att vi ska legalisera sexköpsmarknaden.

Under lunchen på söndagen han jag också med att springa upp till Slottsboden och shoppa lite, bl.a. det officiella porträttet på H.M. Konungen och H.M. Drottningen som jag till min ständiga skam tidigare inte hade. Nu är det altså åtgärdat, måste bara hitta en fin ram så jag kan hänga det över sängen!

Sammanfattningsvis en mycket intressant och rolig kurs.

torsdag, november 09, 2006

onsdag, november 08, 2006

Riktigt otäckt

Det är riktigt skrämmande att organisationer som SAC, SUF och inte minst Osynliga Partiet, (), drar så många ungdomar till sina organisationer.
Dessa håller sig nämligen inte inom demokratins och parlamentarismens gränser. Medlemmar i Osynliga Paritiet, som starkt understödjs av SUF (Syndikalistiska Ungdomsförbundet) smyger runt på nätter och krossar rutor. De ringer anonymt och hotar ledande företrädare för bl.a. Centerpartiet. Fredrick Federley som f.n. är förbundsordförande för CUF uppger att han många gånger känt sig hotad.
Det värsta är ändock att de stolt skryter om sina våldsbragder på sina olika hemsidor. Det är ganska tydligt att medlemmarna i dessa organisationer endast är samhällets missanpassade individer som borde få hjälp men som istället lämnas att falla ned i desperation och upptas i mörka våldsfrämjande sammanslutningar.
Ingen av dessa har några egentliga argument att försvara sin "politik" med, för i sådana fall skulle de väl kunna debbattera med oss istället för att i det fördolda idka skadegörelse.
Jag skriver den här artikeln nu för att Syndikalisterna åter uppmärksammats i och med att de påbjuder alla att strejka på grund av regeringens a-kasseförslag. Nonsens tycker jag. A-kasseförslaget är bra och jag å min sida uppmanar alla att inte strejka och att inte ägna dessa icke-demokratiska rörelse någon uppmärksamhet.