måndag, december 18, 2006

Motion angående ”Lön” till skolbarn

Nu är det snart dags för CUF:s förbundsstämma som detta år hålls i Kalmar. Jag har skrivit ett par motioner och fler kommmer.
En av dem handlar om lön till skolbarn.
En vuxen människa som idag arbetar får lön. Han får lön för att han utför något åt arbetsgivaren som arbetsgivaren tjänar på. Men han bidrar också till samhällsekonomin och därmed till situationen i samhället. En elev som går i skolan går där för att skaffa sig en utbildning. En utbildning behöver man för att kunna få ett jobb och på så sätt trygga sin försörjning. Men som vi redan konstaterat kommer man också att bidra till samhällsnyttan.
En förälder får idag barnbidrag för att kunna betala underhåll av sitt/sina barn. Barnbidraget täcker mat, kläder och tak över huvudet, d.v.s. de essentiella sakerna. När en vuxen människa får sin lön räcker detta inte bara till dessa livsnödvädniga utan även till nöjen såsom TV, tidnignar o.s.v. En elev tycker jag kan anses som kommunalt/statligt anställd då denne faktiskt genom sina studier utgör en garant för att samhällsekonomin och välfärden kommer att kunna fortleva även i framtiden. Därför anser jag att elever bör få betalt för sina studier. En människa som studerar på högstadium eller gymnasium får idag inga pengar för att kunna föra ett drägligt liv, t.ex. köpa godis, böcker eller cd-skivor. De absolut allra flesta får dessa pengar av sina föräldrar, men jag anser att det bör vara statens ansvar.

Ladda ned motionen i sin helhet här.

15 kommentarer:

Anonym sa...

låter väldigt utopiskt. var ska pengarna komma ifrån? att finansiera det med sänkt a-kasseersättning är väldigt dåligt tycker jag.
och angående de "essentiella" sakerna: godis är definitivt inte essentiellt, böcker kan man låna hejdlöst på bibblan, och musik kan man skaffa på samma sätt som majoriteten av dagens ungdomar gör.

Leo Pierini sa...

Du har nog missuppfattat mig. De saker du räknar upp har jag som exempel på vad för saker som inte är essentiellt och alltså inte ryms i barnbidraget.

Anonym sa...

Att anse att beviset på ett drägligt liv är tillgången till lördagsgodis känns väldigt barnsligt.
Och dessutom, med sänkta skatter, vad ska dessa löner finansieras med?

Leo Pierini sa...

Som jag sade var godis bara ett exempel på en oändlig lista. Detta är självklart olika för alla.
Finansierningen blir en senare fråga.

Anonym sa...

Vadå en senare fråga?
Att kunna slänga fram förslag som inte kan finansieras är ju bara slöseri med tid. Självklart måste alla motioner vara genomtänkta.

Anonym sa...

Jag tror de flesta av dom som går gymnasiet idag får studiebidraget på 1050 kr i månaden och det räcker ju gott till godis, böcker och cd-skivor som du tar som exempel. Så för de som får det för sitt arbete i skolan tycker jag att det är lugnt, och att de inte borde klaga. Men pg.a att de finns de som inte får så mkt av sina föräldrar tycker jag ändå att ditt inlägg är tänkvärt och intressant. Man måste kunna leva. Tusen kronor till eleven, från morsan eller staten!

Leo Pierini sa...

Ja, som du säger stämmer de att de allra flesta får studiebidrag/barnbidrag av sina föräldrar när de börjar komma upp i gymnasieåldern, men de pengarna är ämnade att finansiera mat, kläder och logi. Därför borde staten/kommunen betala en för den samhällsnyttiga uppgift man utför när man studerar.

Anonym sa...

det var socialistiskt o fint

Nina Nylander sa...

hm, mer makt åt staten?? låter ganska anti-liberalt!

men det är iofs bra att alla får lära sig att ha en egen ekonomi och inte vara så beroende av sina päron

Nina Nylander sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Leo Pierini sa...

Hej Nina, jag är inte säker på vem exakt du är, men jag antar att vi träffades på Ung, Grön och Liberal-kursen.

Det handlar ju ingalunda om att ge staten mer makt, utan det handlar om att elever borde få lön av staten för det jobb de faktiskt utför när de går i skolan, precis som de vuxna som är anställda i offentlig sektor får.

Nina Nylander sa...

Du kanske inte känner igen mig för att jag färgat håret och ser ut som en ny människa :P Jag vet vem du är iaf!

Hänger fortfarande inte med. Vadå jobb? Att sitta i skolbänken och lyssna på föreläsningar?

Det är ju knappast ett sätt att försörja sig på naturligt om pappa staten inte skulle existera.

Leo Pierini sa...

Skolan är esentiell för att vårt moderna samhälle ska kunna fungera. För nästan alla jobb idag måste du ha läst på gymnasieskola. Om ingen läste på gymnasieskolan skulle vår ekonomi praktiskt taget upphöra att existera. Vi skulle inte ha några skolor, sjukhus eller någonting. Därför tycker jag att man kan anse elever anställda av staten för att trygga framtiden.

E.A.H Spånberg sa...

jag vet inte riktigt var de pengarna skulle komma ifrån...

Leo Pierini sa...

Staten=Folket.