söndag, december 02, 2007

Kronan inte hotad

Enligt en opinionsundersökning från SIFO är EMU-motståndet bland svenskarna fortfarande intakt, skriver DN. Detta speglar resultatet i folkomröstningen 2003, då svenskarna förkastade idéen.

Jag tycker inte att vi bör införa euron i Sverige. Kronan är en nationalsymbol som vi mycket väl kan behålla. Den nuvarande utvecklingen mot ett EFS, Europas Förenta Stater, är skrämmande. Dessutom kan jag inte se fördelarna med att ha samma valuta, förutom möjligen för att man slipper växla när man ska på semester. Jag har ju förstahandsinformation från Italien, dit jag ju faktiskt åker titt som tätt. Där har eurons införande inte betytt annat än högre kostnader men bibehållna löner.

Ja till EU, nej till EMU!

1 kommentar:

Anonym sa...

Kronan är inte en nationalsymbol. Kronan kommer ur en valutaunion, den skandinaviska myntunionen som genomfördes under 1800-talet. Svenska, danska och norska kronor var lika mycket värda och kunde användas fritt i de olika länderna. Innan dess använde Sverige Riksdaler, som var en del av en annan valutaunion (Taler-systemet) som användes inom hela Europa. Sverige har aldrig haft någon riktigt egen valuta.

Om Sveriges nationella identitet hänger på vad valutan heter är det bara att beklaga.

Sverige är för övrigt sedan länge med i EMU. Det enda Sverige har kvar att göra är EMUs etapp 3 som är att införa den gemensamma valutan.